Search engine friendly multilingual,
multi media news distribution

Datamusa er 40 år

Elsket eller hatet – datamusa fyller 40 år. Oppfinnelsen ble introdusert for verden første gang i 1968, men ble ikke lansert kommersielt før i 1981, som en del av Xerox-systemet Star.

Til tross for å måtte ta noe skylden for musesyke og sykemeldinger, er nok de fleste enige om at datamusa er praktisk.

Den lille dingsen, som fikk sitt navn grunnet likheten med dyret ved samme navn, ble oppfunnet av amerikaneren Doug Engelbart ved Stanford Research Institute i 1961. Kollegaen Bill English bygde musa, som i begynnelsen var en trekasse med hjul.

Xerox sentral i utviklingen
Men verden fikk ikke kjennskap til musa før Doug Engelbart presenterte oppfinnelsen i desember 1968. Noen år senere begynte kompanjong Bill English å jobbe for Xerox Palo Alto Research Center (PARC), Xerox forsknings- og innovasjonssenter, hvor han oppfinner kulemusa i 1972. Han skiftet altså ut hjulene med en kule som kunne rotere i alle retninger.

Første kommersielle mus
På begynnelsen av 80-tallet lanserte blant annet Xerox den optiske musa, som bruker lysstråler mot underlaget i stedet for styrekule. I 1981 blir musa lansert kommersielt for første gang, som en del av Xerox-systemet Star. The Xerox 8010 Information System, som det kaltes, var den første desktop computer arbeidsstasjon; stasjonære PC-er som kombinerte forskjellige teknologier, inkludert tekstbehandling, grafikk, skrivere og mus.

Riktignok er det Apple som får mye av æren for musa slik vi kjenner den i dag, som kjøpte patentet i 1983.

Bevisste på ergonomi
I dag finnes det flere forskjellige trådløse mus, som kommuniserer med datamaskinen via radiobølger, infrarøde stråler eller Bluetooth. Alternativer som styrekuler er også blitt utviklet, som skal være bedre ergonomisk tilpasset. Mange har som kjent fått skader ved feil bruk av datamus. Verdens største museprodusent er Logitech, som visstnok har solgt over 500 millioner datamus de siste 20 årene.

Historie om kort tid?
Men, skal vi tro analyseseskapet Gartner, kan både musearm og dobbeltklikking være historie om bare 3 år. Da vil trykkfølsomme pekeskjermer og ansiktsgjenkjenning ta over for fullt, mener de. Spådommen begrunnes med at det allerede har dukket opp ny teknologi som tillater bruk av andre kroppsdeler enn hånden.

Kilder
Xerox
Wikipedia
Dagbladet
NRK

Kontakt
Ingalill Sandal, Zpiker PR, 92827559, ingalill@zpiker.no, eller Lene Kallum, Zpiker PR, 99107900, lene@zpiker.no

Datamusa er 40 årComments are closed.

Search
Select News Category
    
Select Email Alerts
PR Agencies
Apply to Join

Distribute your news release with newsCertain. Apply to become a member. Contact us for more information

Latest Releases